Гаряча лінія

(03852)4-20-49

Електронна скринька

izyslav@remove-this.ukr.net


22.02.2022 15:27

БЕРЕЖІТЬ ПЕРВОЦВІТИ - БЕЗЦІННИЙ ДАР ПРИРОДИ!

З приходом теплих  днів у наших лісах з'являються  – первоцвіти. Це безцінний дар природи, перша посмішка весни, прикраса лісів.

Весна - пора року, яку ми з нетерпінням чекаємо. Але найбільше тішить око розмаїття перших весняних квітів. Безлисті ліси уже встеляють килими з білих, підсніжників, мініатюрних пролісків, подібних до синьо-фіолетових іскринок, духмяних червоно-фіолетових дзвоників медунки.

Первоцвіти – це екологічна група рослин, яка нараховує близько 500 видів. Більша частина первоцвітів занесена до Червоної книги України. Вони підлягають суворій охороні: їх не можна зривати, викопувати чи в інший спосіб використовувати частини цих рослин.

Але, разом із весняною природою, прокидаються від зимової сплячки і збирачі квітів, які у великій кількості заготовляють їх і збувають тим, хто  не усвідомлює важливості збереження довкілля. Особливо багато продається цих квітів напередодні 8 Березня.

 Збирання первоцвітів дуже шкідливе для природи тим, що не дає можливості рослинам утворити насіння. До того ж ушкоджуються сусідні квітки, ламаються стебла та бруньки. Також, нерідко, квіти вириваються з цибулинками, що призводить до повного знищення рослини. Зірвавши три рослини первоцвіту –  ви загубили 45-60 насінин, які в майбутньому дали б нове покоління. Масове знищення ранньовесняних рослин з метою продажу призводить до зменшення їх кількості в природі, а згодом й до повного зникнення.

ДП «Ізяславський лісгосп» попереджає, що, здійснюючи торгівлю рідкісними та зникаючими видами рослин та їх частинами, громадяни порушують закони України: „Про рослинний світ”, „Про охорону навколишнього природного середовища”, “Про Червону Книгу України” та згідно з вимогами ст. 88, 88-1, 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення караються штрафами.

Щоб зберегти первоцвіти, не допустити руйнування місць їх зростання,  просимо прислухатись  до свого розуму і совісті, та активно підтримати зусилля для збереження нашого майбутнього та майбутнього наших дітей і всіх наступних поколінь.

При зустрічі з прекрасними квітками майте шану до цих справді чарівних і до того ж цілющих рослин. Не зривайте оберемки квітів, які згодом бездумно викинете. Краще помилуйтеся ними в природі, а на згадку сфотографуйте чи замалюйте.  Тим дорожчі вони будуть для вас. Бережіть красу природи, весняні усмішки рідної землі. Вони справді цього варті.

Будьте свідомими і не губіть декоративні дикоростучі рослини лише задля примхи насолодитися їх запахом і красою.

Не знищуйте квіти!

 

ПРЕС СЛУЖБА ДП «ІЗЯСЛАВСЬКИЙ ЛІСГОСП»