Гаряча лінія

(03852)4-20-49

Електронна скринька

izyslav@remove-this.ukr.net


09.06.2022 08:07

Будівництво триває

З настанням сприятливих погодних умов у ДП «Ізяславський лісгосп»   продовженні роботи по  будівництву  другого поля дорощування сіянців  лісоутворючих порід  із закритою кореневою системою потужністю 500-600 тис. штук.

За рекомендаціями начальника Хмельницького обласного управління лісового та мисливського господарства Пешка Петра Степановича, адміністрацією ДП «Ізяславський лісгосп» у 2020 році було прийнято рішення про будівництво першого поля, і вже восени 2021 року  лісокультурна кампанія була проведена вирощеними сіянцями  з закритою кореневою системою.

Стрімкі зміни клімату останніх років призводять до того, що лісівникам необхідно експериментувати, впроваджувати нові, сучасні технології у лісовирощуванні, без яких неможливо виростити продуктивні, здорові, гарні ліси. До таких технологій належить вирощування сучасними методами сіянців із закритою кореневою системою, що дозволяє досягати практично стовідсоткової приживлюваності сіянців. Вирощений посадматеріал із закритою кореневою системою має сильнішу енергію росту, ніж лісові культури, створені звичайним способом. З неушкодженою кореневою системою при посадці рослина швидко набирає необхідні поживні речовини і в перші роки зростання дає максимальний приріст. Такі саджанці більш стійкі до негативного впливу забур’янення та пригнічення другорядними деревними породами. За сприятливих погодніх умов посадку можна проводити не лише навесні чи восени, а й влітку при достатній кількості вологи в грунті. Ще однією важливою перевагою є зменшення витрат на догляди за лісовими культурами.

На даний час проведено  роботи  по вирівнюванню площі,  підведено  водопостачання для поливу,  залито  фундамент, проводиться  облаштування    майданчика  щебенем.

Тож, у найближчий час, підприємство буде повністю  забезпечувати свої потреби у високоякісному посадковому матеріалі та буде мати змогу продавати сіянці іншим підприємствам галузі, а взагалі у планах  намічено будівництво п’яти таких полів, обладнаних сучасними європейськими системами поливу.

Віримо, що невдовзі війна закінчиться, а посаджені невтомними руками наших лісівників молоді деревця  шумітимуть своїми розкішними кронами та радуватимуть своїм затишком не одне покоління українців.

 

ПРЕС СЛУЖБА ДП «ІЗЯСЛАВСЬКИЙ ЛІСГОСП»