Гаряча лінія

(03852)4-20-49

Електронна скринька

izyslav@remove-this.ukr.net


25.08.2021 15:51

Догляд за мінералізованими протипожежними смугами

Щоб запобігти виникненню і поширенню пожеж у лісах працівники ДП «Ізяславський лісгосп» постійно проводять профілактичні заходи. Одні з них спрямовані на недопущення спалахів, а інші – на боротьбу з вогнем і його нерозповсюдження на великі території.
Серед інших важливу роль відіграють правильно облаштовані мінералізовані смуги. Протипожежні мінералізовані смуги часто рятують ліс від вогню, який виникає внаслідок випадково кинутого недопалку. Тому створенню та оновленню таких захисних смуг особливу увагу приділяють у кожному лісництві нашого підприємства.
Мінералізовані смуги являють собою штучно створені протипожежні бар`єри, проведені шляхом очищення ділянки території, що межує з лісовим масивом, від горючих матеріалів. Для створення мінсмуг проводиться оранка трактором ґрунту на певну ширину. При цьому мінеральний шар ґрунту оголюється, а дерен, трава, хвоя, листя та інші матеріали, здатні горіти, в процесі цього присипаються землею.
Такі мінсмуги спрацьовують у двох випадках. Перший, коли при спалаху зорана смуга перешкоджає поширенню низової пожежі на інші ділянки лісового масиву. А інший, коли собою створює опорну лінію, від якої буде проводитися зустрічний регульований підпал лісового насадження для зустрічного, з пожежою, вогню. Поширюючись, назустріч основній пожежі, смуга вогню знищує на своєму шляху всі горючі матеріали. Зустрівшись, полум`я загасає, оскільки більше нема чому горіти.
На сьогодні у лісових масивах зони діяльності ДП «Ізяславський лісгосп» проведено догляд за діючими мінералізованими смугами, поновлено
дороги протипожежного призначення.

 

Прес служба ДП «Ізяславський лісгосп»