Гаряча лінія

(03852)4-20-49

Електронна скринька

izyslav@remove-this.ukr.net


Автор:  Прес служба ДП «Ізяславський лісгосп»
02.09.2020 13:18 Загальні новини

Догляд за посадковим матеріалом

Щоб створити високопродуктивні насадження, передусім потрібно подбати про якісний садивний матеріал. Для цього в Ізяславському лісгоспі створено базовий розсадник, а в лісництвах – тимчасові лісові розсадники загальною площею 1,3 га. Вони забезпечують якісним садивним матеріалом потреби підприємства під час лісокультурної кампанії та декоративним садивним матеріалом населення.
На площі 4 га базового розсадника розміщено посівне відділення дуба звичайного та червоного, короби для вирощування сіянців хвойних порід та шкільне відділення для вирощування декоративного посадкового матеріалу.
У коробах створено посіви сосни звичайної на площі 98 м², сосни чорної – 29 м², модрини європейської – 95 м², ялини європейської – 55 м². Крім того на площі 50 м² зростають дворічні посіви ялини європейської. Загалом засіяно короби площею 400 м² . Посіви тут створено суцільним методом. Для підтримання оптимальної вологості субстрату встановлено автоматичну систему зрошення. В тимчасових лісових розсадниках вирощують сіянці основних лісотворних порід, таких як сосна звичайна, дуб звичайний та червоний. Загалом підприємство очікує отримати восени понад 500 тисяч стандартних сіянців основних порід.
Для вирощування декоративного посадкового матеріалу використовується теплиця. Тут на площі 325 м² проведено живцювання основних декоративних порід: заживцьовано 10,0 тис. живців ялівцю та 7,0 тис. живців туї найпоширеніших декоративних видів та форм, 7 тис. шт. кипарисовика, а також 6,8 тис. живців самшиту. Щоб створити оптимальні умови для їх вкорінення та росту, в теплиці встановлено автоматичну систему зрошування, яка забезпечує краще вкорінення за рахунок рівномірного зволоження грунту та повітря. Після вкорінення живців молоді рослини висаджують в декоративний розсадник на дорощування. Звідки рослини при досягненні стандартних розмірів реалізовують.
Асортимент декоративних рослин розсадника представлений видами, які користуються попитом серед покупців. Це – ялівець і туя різних форм, самшит вічнозелений, вейгела, золотий дощ, липа, верба матсудана.
У літню пору в розсаднику та теплиці вистачає роботи. В основному ведеться догляд за декоративними живцями, посівами та за саджанцями декоративних рослин. Праця спрямована на зрошування рослин, їх підживлювання, розпушування грунту та прополювання від бур’янів, а також на боротьбу зі шкідниками та хворобами. Вирощені в розсаднику та коробах сіянці основних лісотвірних порід при досягненні оптимальних розмірів використовуються під час лісокультурної кампанії для лісовідновлення.