Гаряча лінія

(03852)4-20-49

Електронна скринька

izyslav@remove-this.ukr.net


23.11.2020 11:31

ДП "Ізяславський лісгосп" реалізовує новорічні ялинки та сосни

Лісова охорона ДП  «Ізяславський лісгосп»  застерігає населення району від самовільних рубок новорічних та різдвяних красунь.  Ялинка завжди займала особливе місце серед дерев. Її вважали деревом безсмертя, яке символізує життя. Це й недивно, адже вона вічно зелене дерево. Тому наші предки думали, що ялина користується особливими привілеями у сонця, яке дозволяє їй бути завжди зеленою. Зимова ялинка – це сніжно зелена піраміда, яка на своїх ніжних гілках втримує частинку снігового покриву. Найбільш велична вона в своєму природному середовищі – лісі, де й приносить величезну користь. Адже хвойні ліси мають лікувальні властивості: вони оздоровлюють та дезінфікують повітря, виділяючи фітонциди і тим самим лікуючи нервові та астматичні захворювання. Безперечно, що цю функцію хвойні дерева можуть виконувати лише в лісі та аж ніяк не в наших оселях. Ялини повинні втішати нас не лише протягом кількох тижнів – ці красуні мусять існувати для наших потомків.

На сьогодні великою проблемою стало масове не контрольоване вирубування дерев напередодні свят. Попри намагання державної лісової охорони та правоохоронних  органів контролювати ситуацію,  є багато браконьєрів, що вирубують молоді ялинки, відпилюють верхівки живих ялин (після чого дерева не можуть дати повноцінне потомство) та валять великі дерева, щоб відпиляти верхівку. Це призводить до надмірного зниження популяції та негативного впливу на генетику хвойних лісів і лісонасаджень, оскільки вирубують найкрасивіші дерева.

Незважаючи на наші застереження щодо адміністративної відповідальності за самовільне знищення лісових красунь дехто й надалі не проявляє розуміння, продовжуючи наносити природі шкоду.

Окремі громадяни перетворюють переддень новорічно-різдвяних свят у прибутковий бізнес, хоча отримані кошти вже ніколи не заповнять спустошену нішу природи.

Саме з метою виявлення подібних фактів напередодні новорічних та різдвяних свят  ДП «Ізяславський лісгосп» посилено охороняє лісові насадження,  спільно з правоохоронними органами проводить рейди. Винних у несанкціонованому вирубуванні та продажу новорічних красунь  буде притягнуто  до відповідальності згідно чинного законодавства.

Крім того, адміністрація підприємства  нагадує, що за незаконно зрубану ялинку передбачена адміністративна відповідальність, штраф за незаконну вирубку ялин становитиме 510-1020 грн., а також до цієї суми додається розмір шкоди який складає від 498-36898грн.

Цього року ДП «Ізяславський лісгосп» запланувало реалізувати близько  1000 шт. новорічних ялинок та сосен. Потрібно зазначити, що вирощені дерева, заплановані для реалізації, вирубуються на спеціальних плантаціях. Такі методи запроваджені з метою зменшення шкоди для навколишнього середовища.

Новорічні ялинки будуть маркуватися спеціальними уніфікованими засобами:

- пластмасовими бирками-стяжками.

Ці засоби розриваються при спробі їх зняття і тим самим унеможливлюється їх повторне використання.

Спеціальні уніфіковані засоби містять індивідуальний номер та відповідний йому штрих-код, який заноситься у Систему електронного обліку деревини. У Систему ЕОД вносяться дані щодо постачальника, його підпорядкованості і форми власності. Перевірка походження ялинки відбувається шляхом введення номера з уніфікованого засобу, який прикріплений до ялинки, на сайті OPEN.UKRFOREST.COM. У випадку, якщо інформація на сайті відсутня, це може свідчити про сумнівне походження ялинки.

 

Громадяни можуть купувати ялинки прямо  конторах лісництв в ДП “Ізяславський лісгосп” . Це буде значно дешевше, ніж на ялинкових базарах. Окрім того, підприємство  організовує роздрібну торгівлю ялинками  безпосередньо у  магазині  «Лісовичок», за адресою: м. Ізяслав, вул. Михельська, 32.  Продаж ялинок та сосен  проводиться за такими відпускними цінами:

Вільні  оптові  ціни

на ялинки новорічні, заготовлені в

ДП "Ізяславське лісове господарство"

Франко - плантація

 

 

 

 

 

висота, м

од. вим.

вільна оптова ціна, грн.

ПДВ, грн

вільна оптова ціна з ПДВ, грн.

до 1 м

шт.

41,67

8,33

50,00

1,1 - 1,5 м

шт.

58,33

11,67

70,00

1,6 - 2,0 м

шт.

73,33

14,67

88,00

2,1 - 2,5 м

шт.

86,67

17,33

104,00

2,6 - 4,0 м

шт.

126,67

25,33

152,00

4,1 - 5,0 м

шт.

168,33

33,67

202,00

5,1 - 6,0 м

шт.

246,67

49,33

296,00

 

Прес служба ДП «Ізяславський лісгосп»