Гаряча лінія

(03852)4-20-49

Електронна скринька

izyslav@remove-this.ukr.net


30.09.2022 07:26

Електронний облік деревини - дієвий механізм боротьби з нелегальними рубками

З 2015 року державним підприємством «Ізяславське  лісове господарство» повноцінно проводиться електронний облік деревини в межах Єдиної Державної Системи Електронного Обліку Деревини (ЕОД).

Основними завданнями електронного обліку лісопродукції є:

– своєчасне, якісне та достовірне відображення руху лісопродукції;

– одержання даних про залишки лісопродукції;

– контроль за зберіганням і використанням лісопродукції;

– облік та контроль за оплатою відвантаженої лісопродукції;

– контроль за роботою матеріально-відповідальних осіб;

– попередження нестач, крадіжок і незаконного витрачання лісопродукції.

Система електронного обліку деревини дає можливість переглянути повністю ланцюг руху заготовленої деревини від місця її заготівлі до кінцевого споживача. Таким чином за допомогою реєстру походження деревини по нумерації бирки, якою маркується деревина, можна встановити легальність її заготівлі, а саме: місце та час, назву бригади, що здійснювала заготівлю, повну характеристику маркованої продукції.

Основною причиною для створення такої концепції стали незаконні рубки деревини у всій Україні, які негативно впливають на стан навколишнього середовища і на всю галузь загалом.

Упровадження електронного обліку дозволяє значно підняти ефективність лісогосподарської діяльності. По-перше, завдяки застосуванню сучасних технологій; по-друге, внаслідок своєчасних рішень, по-третє, зменшення часу оформлення супровідної документації, формування та здачі звітів.

Основною перевагою електронного обліку є те, що можна в режимі онлайн відслідковувати будь-яку заготівлю деревини, а також спостерігати за рухом лісопродукції від заготівлі до реалізації.

Процес маркування починається безпосередньо на місці заготівлі деревини, в лісі. Якщо говорити мовою лісу, то на верхньому складі. Після того, як дерева зрізали, їх сортують за різновидами, розмірами та діаметром. Той же працівник, який відповідає за заготівлю, фіксує унікальний номер бірки, а також сорт, довжину, діаметр колоди, місце заготівлі в кишеньковий персональний комп’ютер (КПК). Потім ці дані передає в бухгалтерський та управлінський облік. Опісля бірку кріплять на колоду та роздруковують товарно-транспортну накладну на відвантажену деревину. Мітять деревину маркувальною біркою (спеціальний засіб, виготовлений зі стійкого пластику, з індивідуальним штрих-кодом, серією та номером, який кріплять на тонший кінець колоди). Бірку набивають спеціальним молотком, який закріплений за працівником державної лісової охорони. Після того, як бирку зафіксували в деревині, то її вже неможливо використати вдруге.

 

Прес служба ДП «Ізяславський лісгосп»