Гаряча лінія

(03852)4-20-49

Електронна скринька

izyslav@remove-this.ukr.net


Автор:  Прес служба ДП «Ізяславський лісгосп»
16.09.2020 13:55 Загальні новини

Ізяславщина – лісистий край

Щорічно, у золоту пору осені, в Україні відзначають День працівника лісового господарства. Усі найкращі квіти та найщиріші слова адресуються вам, невтомні трударі лісівничої ниви !
Ізяславщина – лісистий край, на території якого функціонує успішне, економічно розвинуте лісове господарство – ДП «Ізяславський лісгосп». Підприємство займається дуже важливою справою – збереженням та примноженням зелених скарбів нашого краю, переробкою деревини, сумлінно сплачує податки, наповнюючи державний і місцевий бюджет та забезпечує місцеве населення сотнями робочих місць.
Для прикладу, лише за перше півріччя 2020 року підприємство до бюджетів усіх рівнів сплатило – 21414 тисяч грн. До державного бюджету сплачено – 10986 тисяч грн., до місцевого бюджету – 6343 тисяч грн., єдиного соціального внеску – 4085 тисяч грн.
Крім сплати податків, Ізяславські лісівники розвивають інфраструктуру району, працюють над створенням рекреаційних зон на території населених пунктів, при потребі допомагають технікою, матеріалами. За участі лісівників на Ізяславщині ремонтують дороги, об’єкти соціальної сфери, ліквідовують пожежі, займаються благоустроєм. Не злукавимо, якщо констатуємо той факт, що працівники галузі намагаються завжди допомагати землякам.
На підприємстві працює злагоджений колектив, де вдало поєднується ентузіазм молодих працівників з мудрістю і досвідом старших колег. У нас немає випадкових людей, байдужих до лісу і своєї роботи. Ми ретельно підбираємо кадри, сприяємо отриманню відповідної освіти та забезпечуємо вчасне підвищення кваліфікації, завдяки чому, ведеться правильне господарювання. Це справа не легка і дуже відповідальна, але кожен сумлінно і професійно виконує свої обов’язки, в загальному забезпечуючи гарні результати виробництва.
Останнім часом до діяльності лісівників прикуто багато уваги і в засобах масової інформації, і в соціальних мережах: разом з обговоренням подальшої долі лісової галузі, проблемами висихання хвойних насаджень і т.д., спостерігаються різні напади активістів та звинувачення у незаконних рубках і вивезенні лісу на експорт.
Лісогосподарська діяльність підприємства включає в себе виконання всього комплексу лісогосподарських робіт, починаючи із збору насіння до заготівлі деревини. Прикро, що люди бачать тільки «незаконні», на їх погляд, рубки, а великий об’єм робіт з лісовідновлення, охорони і захисту лісу, проведення санітарно-оздоровчих заходів залишається поза їхньою увагою, рубки проводяться згідно чинного законодавства, відповідно до матеріалів лісовпорядкування, а деревина реалізовується на внутрішній ринок через проведення електронних біржових торгів, забезпечуючи сировиною вітчизняного виробника. Наше підприємство не має повноважень вирішувати що і де зрубувати, цим займається лісовпорядна експедиція Українського лісовпорядного проектного виробничого об’єднання ВО «Укрдержліспроект», яка кожні 10 років складає Проект організації та розвитку лісового господарства із зазначенням площ тих чи інших рубок. Лише вибіркові та суцільні санітарні рубки призначаються відповідно до стану лісових насаджень комісією у складі представників лісопатологічної служби та спеціалістів лісгоспу. Тобто, не маючи відповідного дозвільного документа, підприємство нічого не може зрубати. Про законну діяльність підприємства свідчить ще й той факт, що з 2017 року наше підприємство сертифіковане за міжнародною системою сертифікації, а це є підтвердженням відповідності ведення лісового господарства вимогам вітчизняного законодавства і міжнародним стандартам.
Лісовідновлення – це важлива складова всього лісогосподарського процесу, тому після проведення рубок, ми на 100 відсотків заліснюємо всі зрубані ділянки штучним шляхом або природним поновленням, створюючи для цього всі необхідні умови. Площа створених лісових культур ніколи не буває меншою від площі зрубаних ділянок.
Традиційно, кожного року весною підприємство приймає участь у Всеукраїнській акції “Майбутнє лісу у твоїх руках!”, до якої можуть долучатися всі, хто вболіває за збереження зелених насаджень та їх примноження. Зазвичай цей захід об’єднує дітей, учнівську молодь, представників органів місцевого самоврядування, громадських організацій, державних служб та всіх охочих.
ДП «Ізяславський лісгосп» постійно висвітлює свою діяльність на сайті підприємства, у пресі, у соціальних мережах, проводяться зустрічі з активістами для роз’яснення тих, чи інших питань. Підприємство завжди відкрите для спілкування, крім того, ми завжди будемо раді для всіх бажаючих провести екскурсію по нашому підприємству, ознайомити зі всіма видами випущеної продукції, показати весь цикл від створення лісових культур до переробки заготовленої деревини.
Адміністрація та трудовий колектив підприємства вважає своїм обов’язком і зацікавлені в тому, щоб, починаючи з раннього віку, прививати дітям любов до природи, знайомити їх з азами лісівництва і виховувати собі достойну зміну. Крім того, що у нас функціонує учнівське лісництво «Паросток» при Михлянській ЗОШ І-ІІІ ступенів, ми започаткували проведення в навчальних закладах уроків екологічної освіти, наші досвідчені працівники проводять ще й уроки лісівництва, тому чимало вчорашніх випускників обирають лісівничі професії, стають студентами, а згодом повертаються у наш колектив.
В переддень професійного свята – Дня працівника лісу – адміністрація та профспілкова організація підприємства вітає наших славних трударів та бажає, щоб праця лісівника завжди приносила нові здобутки та примножувала багатства рідного краю.
Миру Всій Україні, нехай добробут та щастя наповнять ваші родини, міцного здоров’я Вам, благополуччя і віри, наснаги та нових трудових звершень.