Гаряча лінія

(03852)4-20-49

Електронна скринька

izyslav@remove-this.ukr.net


04.02.2022 16:17

Єгер - професія відповідальна

 

 Єгер -  спеціаліст-мисливець, який здійснює охорону мисливських угідь, доглядає тварин у заповідниках і мисливських господарствах, веде облік фауни та керує полюванням. Слово «єгер» древнє, має німецьке коріння і переводиться як «стрілок або мисливець». Колись давно з мисливців і дітей мисливців створювали стрілецькі загони, які успішно воювали проти ворогів. Сьогодні ж це цілком собі мирна професія.
Єгер - це людина, яка відповідає за тварин і птахів на ввіреній йому території. Він знає все про своїх підопічних - про їх пересування, здоров'я, розмноженн
я, звички і вразливі місця. Його завдання - забезпечити баланс екосистеми, що дозволяє зберегти всіх тварин і птахів, не допустити їх зникнення або надлишку. Для цього єгер використовує всі йому доступні засоби.
  В  числі досвідчених єгерів ДП «Ізяславський лісгосп», за словами мисливствознавця Дмитра Семеновича, -  Олександр Миколайчук.
 Чіткого графіка роботи у єгеря не буває, щодня з'являються нові справи, які потрібно робити в різний час.
Але Олександр  ніколи не нарікає на труднощі, а щодень радо вирушає до звичної праці. Вдень   він підгодовує тварин, а вночі разом з колегами проводить  рейди з метою охорони фауни від браконьєрів.
  Звичайно, про комфорт у роботі єгеря не може бути й мови. Але все ж, перевагою такої професії, є робота на свіжому повітрі,  на  лоні природи.
 

  - Професія єгеря серйозна і вимагає від людини не тільки хорошої підготовки, а й знання біології звірів і птахів, законів і нормативних актів про відстріл і вилов дичини, правила полювання, технології і організації лісогосподарських промислів, - зазначає  мисливствознавець  Дмитро Семенович. - Крім того, людина має бути ще й фізично витривалою, мати гострий зір і слух, швидку реакцію, мобільність і готовність до ненормованого робочого дня, винахідливість, сумлінність, рішучість і ще багато гарних якостей, без яких працювати на такій посаді просто неможливо. Усім цим критеріям і відповідає єгер  Олександр Миколайчук.
   Розповідаючи про свою трудову діяльність, зауважує, що дуже любить лісових  тварин та радо за них піклується. Він розповідає:
   -
Для кожної звірини є свій корм. Для прикладу, кормові віники – це найпоширеніший вид підгодівлі для зайців, козуль, лосів. Найкращий час для заготівлі віників – це червень, коли листя соковите і добре тримається на пагонах. За можливості віники в’яжемо з різних порід дерев.  Все це для того, щоб звірі в зимовий час не відчували браку корму і не шукали прожитку у великих снігах.  Допомагають нам у цьому і наші вірні помічники - вихованці шкільного лісництва».
  Підгодівля диких тварин відіграє важливу роль у підтриманні чисельності їх поголів’я, служить вагомим чинником попередження чи зменшення пошкоджень лісового і сільського господарства, забезпечує виживання багатьох видів в екстремальних зимових
умовах.
  На разі, після закінчення сезону полювання, розпочато облік диких тварин.

 

Прес служба  ДП «Ізяславський лісгосп»