Гаряча лінія

(03852)4-20-49

Електронна скринька

izyslav@remove-this.ukr.net


Автор:  Прес-служба Проскурівського лісгоспу
08.08.2018 09:38

Ліс - не смітник!

     Природа це одне із самих головних багатств нашої Батьківщини. Одна із частин цієї природи  ліс. Ліс - наше багатство. Ми повинні берегти й охороняти його. Але проблема сміття, є актуальною проблемою сьогодення, що з кожним днем все більше охоплює лісові простори і Хмельницького краю. В уявленнях людей про ліс переважає чисте повітря, співи пташок, приємний шелест листя на деревах. Затишно і спокійно, краєвиди милують око. Проте не завжди уявлення співпадають з реальною картиною.

    Про те, що в лісі не можна залишати сміття, недопалки і вогнища, які тліють, знають усі, але проблем, на жаль, від цього не зменшується. На думку населення, сміття можна просто викинути в ліс, адже це простіше ніж вивозити його на спеціальне звалище. Через це недбальство та байдужість, страждають легені нашої планети.

Люди повинні самі усвідомити цю велику проблему, прагнути жити в чистоті. 

Для цього потрібно пам’ятати про такі факти:

- скло розкладається більше як 1000 років;

- газетний папір – від одного місяця до одного сезону;

- картонні коробки – протягом трьох місяців;

- пластикові пляшки, пластик – 180-1000 років;

- залізні банки – 10 років;

- старе взуття – 10 років;

- автоакумулятори – близько 100 років;

- сигаретний фільтр – 2 роки;

- фольга – більше як 100 років;

- електричні батарейки – 110 років;

- гумові покришки – 120-140 років;

- алюмінієві банки – 500 років.

      Поважне, бережливе ставлення до природи – одне з правил поведінки цивілізованої і культурної людини. Пам’ятайте, що прогулюючись в лісі, збираючи тут гриби, ви знаходитеся в гостях у природи.

    Тож не засмічуйте ліс. Сміття викидайте тільки в урни, або забирайте з собою. Цініть працю лісівників, які всіляко намагаються сприяти приємному відпочинку громадян у лісі. Для цього в  різних мальовничих куточках обладнано спеціально пристосовані місця для відпочинку зі столами, лавками, бесідками,  місцями для вогнища та спеціальними ямами для збору сміття. 

    Подумайте про красу природи, не зіпсованої вашими прогулянками, про добробут свій і тих, хто прийде у ліс після вас. Адже без розуміння і підтримки кожної людини цю проблему ніяк не подолати. Поки кожен з нас не буде дотримуватись елементарної культури поведінки в лісі сам, не стане виховувати її в своїх дітях, доти наші ліси не позбудуться хвороби «Порожньої поліетиленової пляшки», не загояться їх рани зі смітників. Почавши з себе, кожен може внести маленьку посильну крихту допомоги у цю спільну справу людства – покращення екологічного стану лісів.

ДП «Проскурівський лісгосп» нагадує, що згідно ст. 73 Кодексу України про адміністративні правопорушення "Засмічення лісів відходами" тягне за собою накладення штрафу на громадян від 25 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян!