Гаряча лінія

(03852)4-20-49

Електронна скринька

izyslav@remove-this.ukr.net


Автор:  Прес служба ДП «Ізяславський лісгосп»
20.08.2020 13:08 Загальні новини

Лісівники Ізяславщини взялися за вирощування павловнії

Лісівники Ізяславщини взялися за вирощування павловнії – унікального дерева, яке швидко росте і дає змогу отримувати високоякісну деревину за короткий проміжок часу.
Павловнія – це дерево з найбільшою швидкістю росту в світі. В оптимальних умовах вирощування за 4 роки може досягати 10-15 метрової висоти і використовуватися в якості сировини.
Відомо кілька видів павлонії. Павловнію вирощують в Китаї понад 2000 років, в США з 1800-х років, в Японії з 1970 року. Павловнія (лат. Paulównia)
Павловнія, одне з найоригінальніших видів дерев, поширене в західних країнах, де процвітає його вирощування, переважно для виробництва меблів, виготовлення фанери і створення біомаси.
У деревообробній і меблевій галузях вона відома під назвою «алюмінієве дерево»: Павловнія на 30% легше інших порід дерев, росте рівно, не схильне до усихання, а також їй властива висока стійкість до шкідників і захворювань.
Гарна, чиста і гладка деревина, без сучків, завдяки дрібноволокнистій структурі ідеально підходить для виготовлення меблів, фанерних листів, будинків, панелей для внутрішньої обробки приміщень.
У той же час Павловнія вважається доброю сировиною для виробництва біопалива: швидко росте і має високі показники тепловіддачі, може відігравати значну роль у вирішенні енергетичної кризи.
Ця деревина самостійно регенерує від кореня, завдяки чому і отримала назву дерево-фенікс.
Це означає, що мінімально 3 і максимально 5 циклів проростання можна використовувати без необхідності повторної висадки. Листя Павловнії ростуть швидко і мають дуже велику ємність переробки СО2.
Завдяки глибокій кореневій системі покращує грунт, насичуючи азотом, а також запобігає ерозії.
Висадкою плантації ми хочемо показати місцевому населенню що є альтернатива, не потрібно вирубувати 50-70 літні сосни і дуби. Дерево, яке виростає за 5-7 років товщиною стовбура і обсягом отриманого матеріалу по кубатурі перевершує сосну або дуб віком 40 -50 років. Зрубана павловнія – не вмирає, а навпаки зростає знову ще більше, зберігаючи стару кореневу систему.
Працівниками Лютарсько лісництва ДП «Ізяславський лісгосп» висаджено 0,5 га павловнії по схемі посадки – 4×4.