Гаряча лінія

(03852)4-20-49

Електронна скринька

izyslav@remove-this.ukr.net


02.09.2021 09:51

Лісові мурахи – запорука здорового лісу.

Ліс – тип природних комплексів, у якому поєднуються переважно деревна та чагарникова рослинність з відповідними ґрунтами, трав’яною рослинністю, тваринним світом, мікроорганізмами та іншими природними компонентами, що взаємопов’язані у своєму розвитку, впливають один на одного і на навколишнє природне середовище. Іншими словами ліс – це своєрідна екосистема, в якій тісно взаємодіють між собою дерева, рослини та тварини.
Дуже важливу роль в цій взаємодії відіграють мурахи. На території України мешкає близько 70 видів мурах, в основному – в лісах. Найбільшу користь приносять види, відомі під назвою «руді лісові мурахи». Ці комахи – хижаки, причому всеїдні. Важко переоцінити їх значення у боротьбі з ворогами лісу. На дерева які ростуть біля мурашників жодний шкідник не забереться. Підраховано що середня сім’я мурашок за добу знищує до двадцяти тисяч шкідників, а за сезон до п’яти мільйонів. Вони їдять яйця шкідників, личинки, гусінь, дорослих комах. Одна сім’я мурашок (до трьохсот тисяч особин) у радіусі 200-300 метрів від мурашника знищує усіх шкідників. Якщо на гектар лісу є  три – чотири мурашині сім’ї то шкідникам тут робити нічого.
Державна лісова охорона ДП «Ізяславський лісгосп», з метою захисту лісу від хвороб і шкідників, дуже відповідально ставиться до проблем збереження та захисту місць оселення мурах. Мурахи – біологічний метод боротьби, найефективніший і найдешевший спосіб. За його допомогою можна відновити рівновагу в лісах, значно підвищити їх стійкість. Також працівники лісгоспу, проводять серед місцевого населення, учнів і відпочиваючих масово-роз’яснювальну роботу про корисність мурашок в житті лісу і необхідність їх охорони. Використання мурашок в боротьбі з шкідниками лісу – важливий профілактичний захід в загальній системі лісозахисту, його необхідно поєднувати з іншими заходами, направленими на підвищення стійкості лісонасаджень.

 

Шановні громадяни, при візиті до лісу, не забувайте про мурашники, бережіть їх та не розорюйте. Пам’ятайте, що лісові мурахи – запорука здорового лісу.

 

Прес служба ДП «Ізяславський лісгосп»