Гаряча лінія

(03852)4-20-49

Електронна скринька

izyslav@remove-this.ukr.net


14.04.2022 13:12

Мінералізовані смуги - надійний захист від пожеж

Весняна пора року здебільшого асоціюється у людей з відпочинком, а от для лісівників Ізяславщини – це напружений період в роботі. Лісові пожежі, особливо з настанням тепла,  дошкуляють лісівникам і завдають шкоди  довкіллю та населенню.
Щоб знизити ризик їх виникнення, лісовою охороною в лісництвах здійснюється цілий ряд комплексних профілактичних заходів: встановлюється наглядова агітація, проводяться роз’яснювальні бесіди з населенням, перекриваються дороги шлагбаумами.
Однак готуються лісівники до пожежонебезпечного періоду заздалегіть. В першу чергу лісівники створюють мінералізовані смуги.
Цьогоріч лісівниками ДП «Ізяславський лісгосп»  заплановано влаштувати
120 кілометрів мінералізованих смуг від можливих лісових пожеж, станом на 01.04.2022 року створено 54 кілометри, що становить 45 відсотків від запланованого. Окрім того, проведено догляд за мінералізованими смугами та протипожежними розривами протяжністю 135 кілометрів. Втім, це не остаточна статистика створення мінералізованих смуг у лісах Ізяславщини. При складній пожежонебезпечній обстановці та ближче до літа, лісівники продовжують їх створювати позапланово.

Сама по собі мінералізована смуга являє собою штучно створений протипожежний бар’єр, проведений шляхом очищення ділянки території, що межує з лісовим масивом, від горючих матеріалів. Як правило, здійснюється це механізованим способом: проводиться оранка трактором ґрунту на певну ширину. При цьому мінеральний шар ґрунту оголюється, а дерен, трава, хвоя, листя та інші матеріали, що здатні горіти, в процесі цього присипаються землею.
Теоретично мінсмуга спрацьовує двома способами. Перший, коли при спалахах зорана смуга перешкоджає поширенню низової пожежі на інші ділянки лісового масиву. А інший, коли собою створює опорну лінію, від якої буде проводитися зустрічний регульований підпал лісового насадження для зустрічного, з пожежею, вогню. Поширюючись, наприклад, назустріч основній пожежі, смуга вогню знищує на своєму шляху всі горючі матеріали. Зустрівшись, полум’я загасає, оскільки більше нема чому горіти.
Адміністрація ДП «Ізяславський лісгосп» черговий раз попереджає, що тільки спільними зусиллями ми зможемо зберегти ліс від вогню
!

 

 

 

Прес служба ДП «Ізяславський лісгосп»