Гаряча лінія

(03852)4-20-49

Електронна скринька

izyslav@remove-this.ukr.net


13.10.2022 09:25

Модрина унікальне дерево

Лісівники ДП «Ізяславський лісгосп» активно вводять до складу лісових культур модрину європейську. Це – перспективна культура, стійка до посушливих кліматичних умов та високих температур. Кліматичні зміни та нашестя шкідників знищують ялинові та соснові насадження, на місце яких висаджують стійкіші культури, в тому числі і модрину європейську.

Модрина європейська — струнке високе (20-40 м) дерево родини соснових. Модрина — єдине в Україні листопадне хвойне дерево. Восени її хвоя забарвлюється в золотаво-жовтий колір і опадає. Модрина європейська в Україні поширена в західних Карпатах. Але ще кілька років – і цю породу впізнаватимуть і знатимуть і на Ізяславщині. Наші лісівники її активно вводять у склад лісових насаджень, а рослина ця відзначається доброю приживлюваністю, витривалістю і дуже швидко росте. Серед висаджених у останні роки  дерев модрина європейська займає біля 16 відсотків.

До умов ґрунту не вимоглива, витримує різкий континентальний клімат, добре переносить низькі температури. Завдяки щорічному скиданню хвої – найбільш стійка в озелененні великих промислових центрів, успішно витримує забруднення повітря димом та газами. Ця культура не пошкоджується хворобами та шкідниками.

Цінна деревина цієї породи має цілий ряд унікальних властивостей, наприклад, надзвичайну міцність і довговічність. Недаремно її називають хвойним дубом. В Україні здавна деревина модрини використовувалась у важливих спорудах, оскільки вона майже не гниє.

Її використовують у суднобудуванні, вагонобудуванні, у гідротехнічних спорудах, на телеграфні і телефонні стовпи, будівництво будинків, шахтні стояки, балки в льохах, на виробництво паркету, дощатої підлоги тощо. З неї виготовляють акумуляторні ящики, рами, двері, ліжка, меблі; квасні винні діжки, великі чани спеціального призначення, а також ґонт і облицювальну фанеру. Стружки модрини є гарним набивним і пакувальним матеріалом.

З кожним роком розширюється сфера застосування деревини модрини, і навіть її кори та хвої. Пилок модрини збирають бджоли для приготування білкового корму – перги. Хвоя і кора модрини використовуються для виготовлення лікарських препаратів. Кора модрини використовуєтьсяь для знезаражування насіння сільськогосподарських культур. У деревині модрини майже 44 % целюлози і вона є дуже цінною для хімічної промисловості, а також до 4 % ефірних масел і спиртових екстрактів. З неї можна одержувати каніфоль, ефірне масло, оцет, фарби, кормові дріжджі, дубильні екстракти.

Очищене насіння містить 27% жирної олії, що використовується для виготовлення оліфи. 3 хвої модрини одержують ефірну олію, крім того, виробляють концентрат протицинготного вітаміну С. З модрин добувають живицю, з якої виготовляють високоякісний терпентин (вживається при ревматизмі і подагрі, хронічному захворюванні дихальних шляхів і сечовидільних органів).

У наших кліматичних умовах модрина себе добре почуває і радує лісівників приростом. Хоча не все так просто, адже ліс сам по собі не росте, і шлях від однорічного саджанця до зрілого високопродуктивного лісу є довгим і трудомістким.

Створюючи лісові культури модрини європейської, лісівники Ізяславщини виконують в надважливі завдання: формують високопродуктивні та біологічно стійкі насадження.

 

Прес служба ДП «Ізяславський лісгосп»