Гаряча лінія

(03852)4-20-49

Електронна скринька

izyslav@remove-this.ukr.net


08.06.2022 13:20

Тюльпанове дерево

На території дендропарку ДП «Ізяславський лісгосп» розквітло тюльпанове дерево, яке є окрасою не тільки підприємства, але й міста Ізяслава.
Ця рослина вважається національним символом американських штатів, таких як Індіана, Кентуккі і Теннессі. У США тюльпанове дерево ( Liriodendron tulipifera) відоме як “жовта Тополя”. Цю назву дерево отримало через свою висоту. Висота дерева: 35-50 м. і у нас також є народні назви цього дерева: “тюльпан” або “ліран”. І перша і друга назви даються цій рослині з-за її зовнішнього вигляду. Оригінальна форма листя схожа на ліру, тому його називають – ліран. А тюльпановим називають  через те, що кольори квіток зеленувато-оранжевого кольору, їх зовнішній вигляд нагадує тюльпани. Самий декоративний вид рослини мають під час цвітіння, коли дерево-тюльпан повністю покрите квітами. Цвіте в травні на початку червня. Квітки великі, до 6 см в діаметрі, зеленувато-жовто-оранжевого кольору. Як і магнолія, вони розташовані на кінчиках пагонів. Розмножується насінням, а також молодими відводками. При пересаджуванні в дорослому віці приживається дуже рідко. Досить швидкоростуче дерево, але інтенсивний ріст спостерігається тільки з 10-річного віку, в перші роки росте повільно. Утворює добре розвинену кореневу систему з міцним стрижневим коренем, тому є вітровитривалим і довговічним, живе до 400–500 років. Морозостійке, прекрасно переносить навіть суворі зими, з віком здатність витримувати люті зими зростає; дуже вимогливе до світла, особливо у молодому віці. Не менш вимогливим є й до ґрунтових умов – потребує родючих, добре дренованих грунтів, добре росте на вологих багатих на гумус ґрунтах. Квітки тюльпанового дерева дають велику кількість нектару.
ДП «Ізяславський лісгосп» запрошує усіх бажаючих відвідати територію дендропарку, та побачити красу на власні очі.
  Між іншим,   на розсаднику підприємства висіяно  насіння тюльпанового  дерева у касети, що у майбутньому дасть  близько 1600 саджанців  для задоволення потреб бажаючих придбати  це оригінальне дерево.

  Прес служба ДП «Ізяславський лісгосп»