Гаряча лінія

(03852)4-20-49

Електронна скринька

izyslav@remove-this.ukr.net


Автор:  Прес служба ДП «Ізяславський лісгосп»
03.08.2020 13:00 Загальні новини

У ДП “Ізяславський лісгосп ” розпочато роботи по проведенню базового лісовпорядкування

Лісовпорядкування це комплекс заходів, спрямованих на забезпечення ефективної організації та науково обґрунтованого ведення лісового господарства, охорони, захисту, раціонального використання, підвищення екологічного та ресурсного потенціалу лісу, отримання достовірної і всебічної інформації про лісовий фонд.
В рамках підготовчих робіт до цьогорічного базового лісовпорядкування 31.07.2020 року спеціалісти лісгоспу, лісничі разом з інженерами-таксаторами прийняли участь у колективному тренуванні. В ході даного заходу було визначено порядок і враховано особливості польових лісовпорядних робіт.
Після завершення польових робіт, що триватимуть не один день, йтиме обробка зібраної інформації, — другий етап, що носить назву — камеральний. Отримані дані внесуть в персональний комп’ютер зі спецпрограмою, яка «розшифрує» усе і видасть перелік документів: облік лісового фонду, розрахунки рубок головного користування, рубок догляду: освітлення, прочищення, прорідження, прохідні рубки; санітарно-оздоровчі, протипожежні заходи та інші вихідні дані — тобто увесь цикл запроектованих заходів вирощування лісу — від садіння до віку стиглості.
При проектуванні лісівничих заходів спеціалісти експедиції обов’язково враховують соціально значимі для місцевих громад лісові ділянки, які попередньо узгоджені з місцевими органами влади для виключення їх з розрахунку рубок головного користування. Це зокрема природо-заповідний фонд, лісові смуги обабіч доріг, лісові масиви, що примикають до населених пунктів, місця історичного значення, а також місця зосередження рідкісних «червонокнижних» рослин, тварин, птахів та інше, де режим користування обмеженей — тут рубки дозволяються виключно санітарні — з метою збереження здорових деревостанів.
Ось такий довгий шлях має пройти підприємство, аби мати право посадити, доглянути, та зрештою — зрубати дерево.