Гаряча лінія

(03852)4-20-49

Електронна скринька

izyslav@remove-this.ukr.net


Автор:  Прес служба ДП «Ізяславський лісгосп»
23.07.2020 12:57 Загальні новини

У ДП «Ізяславський лісгосп встановлюють феромонні пастки

У пошуках кращого методу боротьби зі стовбурними шкідниками, науковці виявили, що шкідники чутливо реагують на запахи. Під час шлюбного періоду самки виділяють феромони – пахучі речовини. Це і послужило ідеєю використовувати запахи, які заманюють шкідників у пастки.
Феромонні пастки – це міні-контейнери, які використовуються як засоби боротьби з комахами-шкідниками. У своїй роботі використовують біологічноактивні речовини, які виділяють комахи для притягування до себе особин свого виду. Ці речовини називаються феромони. Їх наносять на клейку основу, яка тримає шкідників непорушно.
Феромонні пастки вже понад 30 років використовуються лісівниками у цілому світі. Вони не несуть жодної небезпеки людям та навколишньму природному середовищу. Ці пастки лише притягують тих комах, чиї феромони використовуються під час заманювання. Існує два основних напрямки використання таких пасток: моніторинг та масовий вилов. Перший дозволяє фіксувати початок та пік льоту комах-шкідників, визначити їх максимальну кількість і тому подібне. Така інформаціє допомагає більш раціонально використовувати засоби для знищення шкідників.
17 липня 2020 року інженер з лісових культур ДП «Ізяславський лісгосп» Михайло Мартинов разом із головним спеціалістом відділу карантину рослин Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області Свіровською Л. Б. встановили феромонні пастки для виявлення шкідників лісу.
Встановлення феромонних пасток дозволить моніторити кількість і відловлювати шкідників, прогнозувати їх чисельність в майбутньому.
Також підприємство звертається до громадян з проханням не пошкоджувати та не переміщувати пастки, якщо доведеться з ними зіткнутися в лісі, – для людини та природи такі пристрої не несуть ніякої загрози.