Гаряча лінія

(03852)4-20-49

Електронна скринька

izyslav@remove-this.ukr.net


Автор:  Прес-служба ДП “Ізяславський лісгосп”
25.06.2020 12:51 Загальні новини

Виконуйте правила, щоб не допустити пожеж

У зв’язку з жаркою погодою в лісових насадженнях виникають лісові пожежі. За якусь мить вогонь може знищити те, що виросло за кілька десятиріч. Пожежа завдає величезної шкоди навіть тоді, коли вона поширюється лише по землі і не переходить на крони дерев. При цьому горить лісова підстилка, гинуть корисні комахи і мікроорганізми. Вогонь ослаблює дерева. На них нападають шкідники, і з часом дерева гинуть, що призводить до зменшення заліснених територій.
Основною причиною виникнення пожеж є необережне поводження з вогнем під час перебування населення в лісі. Залишене під час пікніків багаття, кинуті в підсохлу траву непогашені сірник чи сигарета, дитячі пустощі з вогнем, спалювання сухої трави та іншої рослинності можуть призвести до екологічної катастрофи. Зростання кількості відвідування лісових насаджень населенням, особливо у вихідні та святкові дні, також зумовлює значне збільшення кількості пожеж. Щоб не створити причин для загорянь у лісі чи поряд з ним, дотримуйтесь правил пожежної безпеки у лісі.
Протягом пожежонебезпечного періоду забороняється:
– розведення багаття у лісі та лісопосадках, крім тих, що пов’язані з технологічними вимогами лісогосподарських заходів у спеціально передбачених для цього місцях;
– заїзд на територію лісового фонду / крім транзитних шляхів/ транспортних засобів, за винятком тих, що використовуються для лісогосподарської мети;
– палити та кидати у лісі непогашені сірники та недопалки;
– залишати у лісі просочене бензином, гасом, мастилами ганчір’я;
– заправляти у лісі паливні баки під час роботи двигуна;
– випалювати траву та інші рослинні рештки.
Звертаємо вашу увагу на те, що порушення Правил пожежної безпеки тягне за собою як матеріальну, так і кримінальну відповідальність: порушення вимог пожежної безпеки, за знищення або пошкодження лісу, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, за самовільне спалювання рослинності передбачає адміністративну відповідальність у вигляді накладення штрафу.
Зазначимо, що для попередження лісових пожеж Ізяславський лісгосп прокладає мінералізовані смуги і проводить догляд за вже прокладеними смугами та розривами. Для нагляду за пожежною ситуацією в лісових масивах підприємства створено мережу пожежно-спостережних пунктів, які забезпечені засобами зв’язку та нагляду за лісовими масивами. Всього обладнано 10 пожежно-спостережних пунктів, у тому числі 4 спостережні вежі, 3 з яких обладнані системами відеоспостереження за лісом. Є в наявності 4пожежних автомобілі та 2 одиниці техніки для гасіння лісових пожеж, які здатні в будь-яку хвилину виїхати на пожежу і локалізувати її.
З метою контролю за протипожежним станом лісових масивів в лісгоспі створені рейдові бригади та пости по обмеженню доступу транспорту /населення/ в хвойні насадження, які діятимуть при високих класах пожежної небезпеки.
У разі виявлення лісової пожежі, просимо вас повідомити ДП «Ізяславський лісгосп» за цілодобовим телефоном гарячої лінії 4-20-79 , або за телефоном 101.
ДП «Ізяславський лісгосп» закликає громадян суворо дотримуватися правил пожежної безпеки у лісах.