Гаряча лінія

(03852)4-20-49

Електронна скринька

izyslav@remove-this.ukr.net


13.05.2020 12:16 Загальні новини

Вирощування сіянців

У ДП «ІЗЯСЛАВСЬКИЙ ЛІСГОСП» ПЛЕКАЮТЬ СІЯНЦІ СОСНИ , МОДРИНИ ТА ДУБА ДЛЯ МАЙБУТНЬОЇ ЛІСОКУЛЬТУРНОЇ КАМПАНІЇ
У ДП «Ізяславський лісгосп» приступили до нового комплексу лісогосподарських робіт – посіву насіння лісових культур. Це важливий етап у формуванні якісного посадкового матеріалу, котрий буде використано наступного року і він стане у майбутньому високопродуктивним лісом. Нині саме час подбати про це і виконати роботу у стислі терміни. Тож, підготувавши грунт і створивши відповідні умови, у тимчасових лісових розсадниках і теплицях проводиться висів насіння лісових культур.
Чимало зусиль було докладено, аби зібрати і зберегти насіння для посіву. Скажімо, перед закладанням на зберігання жолуді піддали попередній підготовці – флотації і підсушці.
Нині у парові поля розсадника, з додаванням комплексних міндобрив пролонгованої дії, лісівники висівають жолуді дуба звичайного, а це орієнтовно 250 тисяч сіянців.
Непростий шлях до насінини пройшли шишки сосни звичайної та модрини. У шишкосушарці було перероблено 2.2 тони шишок  із яких отримано 27 кілограм насіння. Процес починався із окремої теплої кімнати де шишки лежали добу на просушці. Потім їх засипали у барабани для сортування і сушили в сушильній шафі при температурі 40 ºС. Дуже важливо було дотримуватися саме цього температурного режиму, оскільки при більшій температурі насіння пересушується, а при недостатній – шишки не розкриються. Після цього насіння провіяли, очистили від крилатки та іншого сміття і засипали на зберігання у скляні ємності. І ось результат невтомної праці лісівників, нарешті, дочекався весни і, потрапивши у грунт, проросте гарними, добірними сіянцями, що стануть за кілька десятиліть високопродуктивним лісом.
Загалом у розсадники буде висіяно 20 кілограми насіння сосни звичайної, модрини, ялини із якого виростуть біля 800 тис. штук сіянців, що дадуть початок новому лісу. За рік крихітні деревця у середньому підростуть до 15 сантиметрів і стануть повноцінним посадковим матеріалом.
Всі ці роботи проводяться під пильним наглядом провідного інженера з лісових культур Мартинова Ігора Ігоровича, висококваліфікованого майстра своєї справи.