Гаряча лінія

(03852)4-20-49

Електронна скринька

izyslav@remove-this.ukr.net


10.01.2022 10:45

Заготівля якісного насіння - справа відповідальна

Переважна більшість  наших  громадян  вважають, що діяльність державних підприємств лісової  галузі спрямована виключно на заготівлю деревини. Але мало  таких, хто бачить, як лісівники  займаються лісовідновленням та залісненням  зрубів та непридатних сільськогосподарських земель, а також заготівлею лісового насіння та вирощуванням сіянців.
   Добування насіння з шишок – досить  трудомісткий процес, як і сама заготівля шишок. В минулому році заготівлею шишок
сосни звичайної, ялини, модрини європейської   займалися працівники   усіх  лісництв. Вони доклали чимало зусиль для заготівлі насіння. Адже,   з 1 кг шишок можна отримати лише біля 2 грам  насінин. Та зібрати шишки - це лише перший крок до отримання насіння готового до висівання. Шишки після збору необхідно висушити в шишкосушарці.
   
Така  шишкосушарка  встановлена в ДП « Ізяславський лісгосп», бо власне насіння  для «хвойного» лісового  господарства це відчутна економія. По – перше, відпадає потреба транспортувати  зібрані шишки  на інше підприємство,  по- друге - в самій оплаті послуг з переробки. Зараз висушуванням насіння займаються  працівники підприємства,  а за їх роботою слідкує інженер з лісових культур Михайло Мартинов. Працівники   завантажують шишки у барабани,  через кожну годину барабани прокручують .Сушать таку партію до 1 доби. Для підтримки необхідного теплового режиму встановлена спеціальна піч, що тримає температуру не більше 40 градусів. Опалюють приміщення та процес сушіння дровами  та отриманими від переробки шишками.

   Готове насіння обезкрилюють, очищають      від  домішок та сміття і відправляють у  Вінницьку  лісонасіннєву  станцію  для визначення  кондиційності  та класу якості. Основні параметри, на підставі яких насінню присвоюється клас якості (перший, другий або третій) - це енергія проростання і схожість. Якщо у насіння ці показники нижчі за нормативні, то такі до посіву не допускаються.
  
Михайло Мартинов  впевнений, що вчасно висіяне, доглянуте, якісне насіння дасть добрий садівний матеріал, з якого з роками виросте могутній  ліс.

 

ПРЕС СЛУЖБА ДП  «ІЗЯСЛАВСЬКИЙ ЛІСГОСП»