Гаряча лінія

(03852)4-20-49

Електронна скринька

izyslav@remove-this.ukr.net


14.12.2020 10:18

Заходи по догляду за лісовими культурами у 2020 році виконано

У Державному підприємстві «Ізяславське лісове господарство»  виконано усі заплановані  на 2020 рік заходи догляду за лісовими культурами.

    Більшість громадян думає, що ліси, котрі оточують нас, ростуть самі по собі. А про те, скільки праці докладають лісівники від моменту садіння дерев на лісових ділянках до того часу, коли лісові культури доростають до справжнього лісу – значна частина тих, хто ходить до лісу збирати гриби та ягоди або ж просто відпочити, навіть не здогадується.

   Орієнтовно через 7-8 років після садіння лісові культури переводять у вкриті лісом землі – фактично це означає, що тепер це  -  ліс. Проте і тепер він потребує постійного нагляду та дбайливих рук лісівників.

   Насамперед потрібно сформувати насадження бажаного складу та густоти, а також забезпечити домінування такої головної породи, яка відповідає конкретним лісорослинним умовам та призначенню створеного деревостану. Відтак у насадженнях до 10-річного віку проводять освітлення – періодично вирубують дерева, збереження яких у складі насаджень є недоцільним. На підприємстві такими заходами цього року охопили понад сотні  гектарів.

   Після цього проводять прочищення насаджень. Цим лісогосподарським заходом Ізяславські лісівники забезпечують рівномірне розміщення дерев головної породи на усій площі, формують оптимальну структуру та склад майбутнього деревостану, регулюють кількісне співвідношення окремих порід.

  Для того, щоб  відповідно норм  провести відбір дерев для  освітлення і прочищення, спочатку у місцях, характерних за породним складом, запасом, кількістю дерев, середнім діаметром і висотою, закладають пробні ділянки, котрі далі служать еталоном для проведення догляду на всій площі.

   Коли ж насадження досягають 20-річного віку – настає час для проріджування. Ці  заходи  лісівники проводять, щоб створити умови для формування стовбура і крони кращих дерев. На цьому етапі головна увага приділяється якості і структурі деревостану, формується другий ярус у складних деревостанах, а відбір дерев проводиться на всій ділянці з урахуванням рівномірного розміщення кращих екземплярів.

Всі ці заходи лісівники проводять, щоб підвищити продуктивність та поліпшити якісний склад лісів.

Завдяки клопіткій праці лісівників зберігаються та примножуються лісові багатства, збільшується площа лісового фонду країни, розвивається лісова галузь. У своїй діяльності лісівники, керуються принципами сталого розвитку,  який забезпечить майбутнім поколінням  можливість  використовувати лісові ресурси.

 

ПРЕС СЛУЖБА ДП «ІЗЯСЛАВСЬКИЙ ЛІСГОСП»