Гаряча лінія

(03852)4-20-49

Електронна скринька

izyslav@remove-this.ukr.net


08.02.2022 14:43

Зимовий облік тварин

Після завершення сезону полювання у ДП «Ізяславський лісгосп» проводиться зимовий облік мисливських тварин, з метою визначення їх чисельності, видового складу, встановлення місць проживання тварин, їх міграції, територіального розміщення. За одиницю обліку вважають одну тварину, яка знаходиться в зоні обліку, чи ту ж саму тварину на маршруті, лежанку, слід тварини перетнутий обліковим ма­ршрутом.

Показник чисельності тварин - це виявлена, або розрахована кіль­кість особин, які перебували на досліджуваній території під час обліку. Дані про відносну чисельність звірів, одержують в результаті проведення обліків на пробних площах, смугах, маршрутах, тобто не на всій площі господарства, а на її частині. При цьому абсолютні дані обліку на пробних площах, смугах та маршрутах перераховується на всю площу угідь господарства.

Для успішного проведення обліку необхідно добре знати видовий склад усіх місцевих звірів, сліди їх життєдіяльності, та вміти безпомилково визначити давність сліду і його напрямок.

 Обліковують дичину щорічно задля раціонального та невиснажливого користування. Цього року до обліку, окрім єгерської служби,  та лісової охорони підприємства  долучились: перший заступник начальника Хмельницького ОУЛМГ Павло Золотий, директорка  департаменту природних ресурсів і екології Хмельницької ОДА Ганна Богданович, заступник начальника відділу лісового господарства – головний мисливствознавець  Хмельницького ОУЛМГ Віталій Красов, працівники НПП "Мале Полісся"

Перед початком обліку головний лісничий Віталій Зайчук провів інструктаж.

Підрахунок тварин проводився шляхом, шумового прогону, підрахунку слідів на сніговому покриві та на місцях підгодівлі.  Учасниками обліку було виявлено багато слідів диких кабанів, кіз, зайців також виявлено місця відпочинку та екскременти декількох лосів. Кульмінацією обліку тварин  була зустріч з трьома лосями та козами.  Все це свідчить що у лісах Ізяславщини є звірі.

 На підставі результатів обліку  буде  оцінено  та сплановано  діяльність, визначено  норми відстрілу на наступний мисливський сезон.

 

Прес служба ДП «Ізяславський лісгосп»