Гаряча лінія

(03852)4-20-49

Електронна скринька

izyslav@remove-this.ukr.net


19.10.2020 13:24

Як не заблукати в лісі.

 Настав такий час, коли кажуть, що день рік годує – в лісі пішли гриби. Ну як всидіти вдома, якщо є можливість сходити в ліс! Тихе полювання, так називають похід в ліс за грибами чи ягодами, приносить нам чимало задоволення, як від самого процесу збору грибів, так і відчуття відпочинку. Коли йдеш по лісу, насолоджуєшся тишею, хоча тиша умовна. Десь зозуля кує, вітер шумить у кронах дерев, під ногами раптом хрусне гілка… Але ці звуки умиротворяють і створюють душевний спокій. Зелені дерева заспокоюють наші очі… Далеко позаду залишається шум і суєта міста. І думки в голові спокійні, не метушливі…

Але як би в лісі не було добре, там нас підстерігає  небезпека   заблукати  в лісі. Ситуація досить неприємна. Що ж необхідно зробити, щоб з Вами цього не сталося.   ДП «Ізяславський лісгосп» надає кілька корисних порад, які Вам, можливо, знадобляться.

Готуємося до походу в ліс

Перед тим як піти в ліс, напередодні постарайтеся лягти раніше спати. Ви повинні набратися фізичних сил, а це дає нам повноцінний сон. Ходьба по лісі — це важке фізичне навантаження на організм.

Не забудьте поставити на зарядку свій мобільний телефон.  Не забудьте його   взяти з собою, а також годинник.

Візьміть з собою невеликий запас їжі і пиття, краще взяти просту воду, так як вона найкраще втамовує спрагу.

Необхідно відповідним чином одягнутися. Одяг має бути в міру вільний і теплий. Якщо є можливість, то одягніть яскравий одяг ( червоний, жовтий, білий або будь-який інший, але яскравий), так Вас швидше помітять, якщо Ви заблукаєте. На ноги обов’язково одягніть чоботи або інше високе і щільне взуття. Не одягайте в ліс новий одяг. Якщо Ви заблукаєте, то собакам буде важко взяти Ваш слід.

Візьміть з собою компас або карту місцевості, куди Ви пішли або на телефоні налаштуйте навігатор. Візьміть з собою сірники або запальничку.

Не забудьте сказати родичам, куди Ви йдете і коли орієнтовно  маєте прийти назад додому. Намагайтеся не ходити в ліс одні, візьміть з собою в попутника людину, яка добре орієнтується в лісі.

Ви йдете по лісу

Можливо, вийшло так, і Ви пішли в ліс одні, сподіваючись на те, що з Вами все буде благополучно. Добре, якщо для Вас видався сонячний день. Коли заходите в ліс, запам’ятайте, де розташоване сонце. Отже, при виході з лісу сонце повинне бути з протилежного боку. А якщо видався похмурий день, це дещо ускладнить Вам ситуацію.

Якщо Ви погано знаєте місцевість, то краще далеко від дороги не йти. Орієнтуйтесь за компасом або по карті, але найчастіше їх з собою не беруть. А даремно.

Якщо заблукали. Що робити?

o                 Найголовніше-не панікувати! Майте на увазі, що коли заблукають, люди ходять «колами», це пояснюється тим, що коли ми йдемо, то крок правою ногою робиться більше, ніж лівою, тому мимоволі ми відхиляємося вправо. Це необхідно пам’ятати, перебуваючи в лісі. Тому в лісі намагайтеся робити коригування напряму, злегка повертаючи наліво.

o                 Зупиніться і постарайтеся заспокоїтися. Подумайте, звідки ви прийшли, з якого боку світило сонце. Якщо у Вас з собою немає компаса, то напрямок сторін світла можна визначити і по годинах. Існує такий спосіб визначення сторін світу за допомогою годинника. Якщо годинникову стрілку направити на сонце і подивитися на годиннику на цифру 2, то середина цього кута буде показувати на південь. А тепер згадайте, де було сонце, коли Ви заходили в ліс (вранці сонце встає на сході, вдень воно буває на півдні, і ввечері воно заходить на заході), виходячи з цього, Ви повинні виходити з лісу в протилежному напрямку.

o                 Якщо вже настала ніч і ясне небо, то можна визначити сторони світу по Полярній зірці. Її можна визначити так: знаходимо сузір’я Великої Ведмедиці, через бічну сторону «ковша», яка без «ручки», проводимо подумки пряму лінію догори і ця лінія упреться в яскраву зірку, яка є останньою зіркою на “ручці ковша” Малої Ведмедиці. Це Полярна зірка, яка завжди знаходиться на півночі. Раз Ви визначили північ, легко визначити й інші сторони світу.

o                 Будьте уважні, можливо Ви побачите стежку, по якій ходили люди або невеликий струмок. Вони все одно Вас виведуть до людей.

o                 Всі ліси розділені на квартали. Краї кварталів позначені просіками, це такі прямі лінії, на яких вирубаний ліс. На них є пронумеровані стовпи. З ним теж можна визначити сторони світу. Зазвичай такі стовпи нумерують з півночі на південь і з заходу на схід.

o                 Спробуйте покричати як заведено — «Ау!» Можливо, хто – то Вам і відгукнеться.

o                 Залізьте на дерево, з висоти видно далеко і  так можна почати орієнтуватися.

o                 Якщо Ви втомилися, то розпаліть багаття (сірники або запальничку взяли з собою?) . Якщо Ви не прийшли до певного часу додому, ваші родичі швидше за все занепокояться і викличуть рятувальників. У цьому випадку дим багаття  помітять.

o                 Не бійтеся диких тварин, вони ніколи першими не нападають, єдина умова, не біжіть від них і не повертайтеся до них спиною.

o                 Періодично перевіряйте, чи з’явився зв’язок на телефоні. Якщо з’явився зв’язок, обов’язково зателефонуйте за будьякими  екстреними номерами. Вам обов’язково допоможуть.

Прес служба ДП «Ізяславський лісгосп»