Гаряча лінія

(03852)4-20-49

Електронна скринька

izyslav@remove-this.ukr.net


13.07.2021 09:56

Лісівники Ізяславщини борються з борщівником Сосновського

Останніми роками, набуває поширення небезпечна, отруйна і дикоросла до 2-3 метрів висоти, товщиною стебла до 10 см багаторічна рослина - борщівник Сосновського. 
 

Борщівник Сосновського з'являється навесні один з перших, швидко розкидаючи велике листя – лопухи до появи інших трав. Оскільки, борщівник є небезпечним видом, необхідно регулярно вживати заходів, щоб запобігти його поширенню. Найдієвіші заходи боротьби проти борщівника Сосновського досягаються при поєднанні агротехнічних, механічних та хімічних методів боротьби.
 

Якщо борщівник Сосновського росте поряд намагайтеся його знищити, але обов’язково застосовуйте наступні поради:
- ніколи не ведіть боротьбу, не захистивши шкіру та очі, адже від моменту потрапляння соку на шкіру до виникнення хімічного опіку може прийти значний період часу;
- пам’ятайте, сік борщівника стає небезпечним і здатним спричиняти опіки під дією сонячних променів;
- найкращими методами боротьби з борщівником є скошування в період цвітіння двічі на рік, оскільки після першого скошування зазвичай відбувається регенерація рослини та повторне цвітіння;
- ефективним також є зрізання лопатою основи борщівника на рівні близько 10 см нижче рівня ґрунту, найкраще і найлегше робити це навесні.

 

Основні шкідливі властивості отруйної рослини полягають в тому, що борщівник здатний викликати опіки на шкірі людини та негативно впливає на біорізноманіття. Ця рослина завдяки потужній наземній масі, витісняє місцеві види не лише трав’яних, а й деревних порід з території і не дає їм розвиватись. Він легко пристосовується до будь-яких умов, йому не страшні ні заморозки, ні посухи, росте на будь-якому ґрунті.

До боротьби з цією небезпечною рослиною, допомагаючи громадам,  долучились і лісівники Ізяславщини. За допомогою   ротаційної косарки  працівниками лісництв обкошуються узбіччя доріг, які проходять через лісові угіддя.

 

Прес служба ДП «Ізяславський лісгосп»