Гаряча лінія

(03852)4-20-49

Електронна скринька

izyslav@remove-this.ukr.net


01.04.2021 11:30

Будьте обережні

 

ДП «Ізяславський лісгосп» просить тимчасово утриматися від відвідування пам’ятки природи «Озеро Святе»

 

Починається черговий сезон відпочинку на природі. Все більше людей з’являється поблизу річок, в парках та лісових масивах.
Одне з найвідоміших місць відпочинку в нашому регіоні є «Озеро Святе». Це найбільше озеро природного походження, що розташовується неподалік міста Ізяслава, на території ДП «Ізяславське лісове господарство» та входить до складу Національного природного парку «Мале Полісся». Водойма має велику популярність як місце для відпочинку та проведення дозвілля на природі.
Зараз озеро переживає не найкращі часи. Значно знизився рівень води, змінилась її якість, довкола озера з’явилось багато сухих дерев, які несуть небезпеку оточуючим. У всьому цьому є ряд причинно-наслідкових зв’язків: озеро живиться поверхневими водами, яких зараз недостатньо для його наповнення. В останні роки в зв’язку із зміною клімату випадає менше опадів, рівень ґрунтових вод сильно знижується (міліють ставки, річки, озера, висихають джерела та криниці). Зниження рівня ґрунтових вод призвело до виснаження рослинного покриву (коріння рослин та дерев майже не дістає водного горизонту). Як наслідок, відбувається ослаблення своєрідного імунітету. Далі вже починають свою чорну роботу стовбурні шкідники, результатом діяльності яких є велика маса сухого пошкодженого лісу.
На перший погляд,  ці дерева виглядають міцними й непохитними, однак  це не так. Адже внаслідок діяльності різних типів шкідників та грибкових хвороб коренева система фактично зруйнована, і навіть невеликий подих вітру може спричинити падіння дерев.
Щоб вирішити цю проблему, необхідно провести низку санітарно-оздоровчих заходів на даній території. Здійснити їх oперативно  неможливо у зв’язку з тим, що «Озеро Святе» має статус комплексної пам’ятки природи загальнодержавного значення та входить до НПП «Мале Полісся», тому проведення будь яких лісогосподарських заходів на прилеглій території до озера заборонено чинним законодавством.
Адміністрація  ДП «Ізяславське лісове господарство» наполегливо рекомендує мешканцям та гостям регіону утриматися від відвідування цієї території, аби не ризикувати своїм здоров’ям та майном.

ПРЕС СЛУЖБА ДП «ІЗЯСЛАВСЬКИЙ ЛІСГОСП»